Aquesta primavera i estiu ha estat molt variada en relació a pluges, temperatures i vents. Hem tingut pluges abundants al principi de primavera i aquests últims dies, com forts vents i sol les setmanes passades, obligant a escurçar l’interval de reg.

Aquest fet ens serveix per introduir un tema: el reg. Així doncs, aquesta entrada va dedicada a descriure alguns dels sistemes de regs més comuns.

El reg és una de les actuacions sobre el sòl més importants. Mantindre la humitat del sòl és importantíssim per alimentar qualsevol vegetal que hi plantem i aquest pugui desenvolupar-se amb normalitat.

De forma molt general, el reg ha de ser just i evitar les faltes i sobretot els excessos. S’ha de regular amb les condicions climàtiques de cada lloc i al cultiu que hi desenvolupem. A partir d’aquestes informacions i de les pròpies possibilitats, és quasi indispensable el desplegament d’un sistema de reg per fer aquest el més eficient i automatitzat possible.

El sistemes de reg bàsics són:

Reg per inundació o “a manta”. Aquest sistema és el que s’utilitza, per exemple, en el cultiu de l’arròs. També s’emprava antigament en el cultiu dels cítrics. És el més senzill i barat en termes de desplegament, però molt costos en termes d’aigua i de posada en marxa, ja que normalment es fan canals al sòl per canalitzar l’aigua i aprofitar-la al màxim.

Reg per goteig (o microgoteig). Està caracteritzat per utilitzar conduccions de plàstics, a les quals es practiquen forats per unir-hi altres tubs que duran l’aigua fins al sòl. Aquest tubs, degut al seu diàmetre, tindran un flux d’aigua limitat i molt localitzat, permetent utilitzar menys aigua. Té un cost per a desplegar tot el sistema de tubs i vàlvules en funció del cultiu i la finca.

Reg per aspersió. El reg per aspersió s’utilitza molt en alguns cereals. Es tracta de la pulverització d’aigua mitjançant aspersors, repartint la mateixa entre una gran superfície. Resulta molt eficient, però implica la compra dels mateixos aspersors i la seva col·locació per la finca. L’impacte sobre la humitat del sòl, en el mateix temps, és inferior respecte al reg a manta i al reg per goteig, però la superfície és superior. Per tant, si es vol donar la mateixa humitat al sòl que amb el reg per goteig o a manta, s’haurà de regar més estona.

Reg per exsudació. El reg per exsudació és un sistema de reg per tubs que per la seva construcció, transmeten la humitat a través de la seva coberta. D’aquesta manera, tot el tub és el que propaga la humitat rega tot el sòl al voltant del mateix. És relativament modern i s’utilitza en cultius d’horta i en aquells on es vulgui optimitzar al màxim el consum d’aigua.

Com dèiem, el reg ha de ser ajusta

Magrana versió 2013

Magrana versió 2013

. Les plantes tenen comportaments diversos en funció dels períodes de sequera o de pluges. Per exemple, els rosers, durant sequies romanen en repòs. En canvi, la gran majoria, en excessos d’humitat, tendeixen a sofrir la proliferació de fongs en arrels i trons/tiges.

A La Calafa hem estat utilitzant el mateix sistema de reg per goteig des de fa uns anys i el compartim tant en el cultiu de cítric com el d’alvocats. A través de l’aigua de pou de la comunitat de regants, ens arriba l’aigua a la finca, la qual distribuïm a través d’un sistema de mànegues mare, mànegues per renc i microtubs que permeten localitzar el reg, localitzant així on va a parar l’aigua.

Degut a les feines de desbrossat aquestes mànegues han sofert talls, que hem anat reparant o substituint microtubs on ha fet falta.

En relació a l’estat de la Calafa, els fruits ja comencen a agafar forma i mida. Tenim ja les primeres magranes creixent, encara que sembla que enguany tindrem menys producció 🙁

 

 

 

 


0 comentaris

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.