El compostatge és el procés de transformació de matèria orgànica en adobs útils per a l’hort. En l’agricultura ecològica, és un element interessant ja que permet l’obtenció d’adobs reutilitzant les restes vegetals que produeix la finca. Aquestes restes són de poda, males herbes, sobrants de terres de testos, etc.

En general, s’aconsella col·locar la compostadora en un lloc on sigui fàcil dipositar les restes i regirar el contingut. També s’aconsella que sigui un lloc resguardat del sol i del fred, ja que el procés de compostatge requereix unes condicions determinades d’humitat i temperatura.

A l’hora de seleccionar les restes per a fer el compost és molt beneficiós usar varietat d’elements: material sec, material humit i una mica de compost madur. Com més triturats siguin, millor.

Exemple de material humit o de descomposició ràpida:

 • Fulles fresques i restes de sega
 • Restes de poda verda o brots
 • Fems d’animals
 • Malesa verda
 • Restes de fruita i verdura.

Exemples de material sec o de descomposició lenta:

 • Restes de poda “gran” (troncs)
 • Closques d’ametlla, d’anous, etc.
 • Fustes

A la compostadora no s’hi ha de ficar:

 • Cendres de carbó
 • Fems de gossos i gats
 • Bolquers
 • Revistes
 • Restes d’aspiradora
 • Restes de cigarrets
 • Restes de roba sintètica

 

A l’hora d’emplenar-lo, s’aconsella fer una base d’uns 20 centímetres de material sec, com rames de matolls, que millori la circulació d’aire al compost. Després col·locar la resta del material, tallat en tisores de poda o triturat. Com a mínim, que estigui ple per la meitat (40 centímetres aproximadament). La relació óptima de material humit (resta de poda tendra) i material sec (fusta dura) és de 2 a 1. Parar compte si s’afegeixen restes de menjar, perquè hi pot aparèixer mosca de la fruita; per a evitar-ho, ficar-hi a sobre fulles seques.

Les tasques periòdiques a fer a la compostadora són controlar la temperatura i la humitat i regirar per mesclar material nou amb vell.  Controlar que el centre del compost estigui humit, sense ser líquid i tebi. En les zones en que el compost estigui sec, aportar aigua per humitejar-lo. El volteig del compost és molt important i com més se’n facin, millor per a la qualitat del compost.

Per accelerar el procés es pot afegir compost madur o fem d’herbívors.

A la Calafa n’hem construit una fa ja tres setmanes. Els elements de la nostra compostadora són:

 • Palets per fer l’estructura
 • Filferro o brides per unir els palets
 • Sacs per fer les parets laterals

Compostadora de la Calafa

A partir d’aquest moment, haurem de vigilar que estigui airejada i humida i regirar-ho per sobre amb una pala o forca. En el nostre cas, l’hem deixat al sol ja les temperatures comencen a ser moderades i amb l’arribada de la tardor cada cop tindrem menys hores de sol.

Aquí teniu l’última foto que li hem fet:

Compostadora emplenada

Més informació:

 

Esperem que us sigui útil la nostra experiència i us animeu també a fer el vostre propi compost!


0 comentaris

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.