Voldríem fer una entrada per explicar per què a la Calafa hem emprès aquest projecte. El nostre projecte és aprofitar la producció de la finca de la Calafa per a executar un nou model comerç alimentari, dintre del marc d’un model econòmic diferent al predominant actualment.

Abelles tot l’any

El context actual del model econòmic està en una situació en que, sota el nom de crisi, s’està sometent a la població a una política d’empobriment de la classe obrera i un enriquiment dels més rics. Creiem que la societat està sofrint aquesta política perdent drets socials que s’havien aconseguit, a canvi de que les persones més riques mantinguin aquest estatus.

Dintre d’aquest model econòmic, la producció agrícola recorre uns circuits que ens permeten gaudir als supermercats, dels països rics, de fruites i verdures fora de temporada a uns preus baixos. Això es tradueix amb fruits provinents de regions molt remotes, de mala qualitat o mal conservades, de manera que s’obtingui un preu baix i a canvi d’espoliar altres regions.

Aquesta situació es veu reflectida en la producció de taronges i mandarines a Alcanar. Aquesta és, en termes generals, crítica. La temporada passada el quilo de mandarina és va pagar a uns 0,6 a 0,10 cèntims d’euro. Això va provocar que molts productors no emprenguessin la collita, ja que no sortia rendible pagar a una colla per collir. De fet, és comú veure finques amb les mandarines a l’arbre. Les causes d’aquesta poca rendibilitat són les següents, entre altres:

  • Les despeses de mantenir la finca: aigua, gasoil, adobs, herbicides, collita i altres.
  • En general, les finques són relativament petites, la qual cosa penalitza el rendiment.
  • Els beneficis econòmics del camp són insuficients per mantenir, humilment, una família, per la qual cosa, molta gent es veu obligada a treballar a jornada completa en una altra feina, la qual cosa influeix en les hores dedicades al camp.

Aquests factors provoquen que aquestes finques es vagin descuidant, ja que els pagesos van deixant de banda la producció. Alcanar ha estat una referència en el conreu de tarongers i mandariners, sent origen de diverses varietats, entre elles la Navelate, d’una gran qualitat.

Fa uns anys, el meu pare i un grup de productors es van unir i amb el suport del CCPAE van crear una cooperativa de distribució de fruites i verdures ecològiques: Hortec.

Aquesta cooperativa va aconseguir distribuir el producte a preu més elevat. Tot i això, la majoria de productors són estrangers, per tant, les mandarines recorren milers de quilometres abans d’arribar al consumidor.

El projecte de la Calafa vol assolir la distribució a nivell regional, d’acord amb la filosofia de “quilometre zero“.

I aprofitant aquesta experiència, volem complementar aquesta activitat amb jornades de turisme local i a la vegada ecològic, mostrant els recursos naturals del territori i les pràctiques pròpies de l’agricultura ecològica.

Amb aquesta motivació treballem des de la Calafa per oferir els nostres productes, cultivats amb cura de respectar els arbres i l’entorn, protegint-los d’agents artificials tóxics i apropant als curiosos la cultura del treball de la terra, el coneixement del territori i el desenvolupament d’un projecte alternatiu de producció agrícola.

Per això us volem animar a preguntar, visitar i apropar-vos a aquest món de l’agricultura ecològica.

Orenga ecològica

 


0 comentaris

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.