Aquest article el volem dedicar a explicar el pla que hem previst per alguns dels clementins més vells. A la finca de la Calafa tenim una part dedicada al cultiu de mandariners, concretament clementins fins. Aquests arbres són molt vells i fa anys que, des del punt de vista productiu, s’haurien d’haver substituït. Es tracta d’un peu antic, en desús, però originari d’Alcanar; i tenim el desig de conservar-los, tot i que alguns estan deteriorats visiblement.

Fotografía recent d’un clementí de la Calafa

L’afectació més clara és que s’estan obrint des de la fibra interior cap enfora, i s’està obrint la seva escorça. Això fa que de les ferides cap amunt, progressivament es vagi morint l’arbre. Les ferides parteixen d’antigues cicatritzacions de poda. Tot i això, sembla que el peu i les arrels estan en bon estat, ja que continuament estan apareixent polls. Els polls són brots de rames joves que naixen per l’altura de la base de la soca.

Aquest pla passa per aprofitar aquests polls per refer l’arbre. Per a tal, s’haurà de netejar l’arbre de qualsevol ferida, afavorir la cicatrització a llarg plaç, evitar la infecció i empeltar els polls.

En primer lloc haurem de netejar tota la part afectada, podant progressivament l’arbre a l’hora que deixarem crèixer els polls, per evitar la mort per asfixia. La poda és important realitzar-la amb estris desinfectats.

Un cop els polls comencen a crèixer els haurem d’empeltar per definir la varietat desitjada, la clementina fina. Al mateix temps, s’haurà de permetre cicatritzar la poda. La cicatrització es farà mitjançant màstic, cera d’abella o un combinat, evitant l’ús de quitrà.

L’èxit d’aquesta actuació depèn de diversos factors, en primer lloc de la força que tingui el propi arbre. Aquesta força depèn de l’estat real de les arrels, les quals han d’alimentar els polls, combinades amb les fulles dels polls.

Un altre factor determinant és l’epòca en què realitzem la actuació i de la destresa en fer l’empelt.

Diagrama explicatiu de l’empelt en fusta, extret de la Wikipedia.

Per entendre millor l’empelt en cítrics, hem trobat un episodi del Qué qui com, ubicat a Alcanar.

Pròximament us explicarem en un altre article els primers passos d’aquest pla.

Salutacions!


0 comentaris

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.