A la Calafa cultivem concretament de les varietats Hass, Fuerte i Bacon. L’alvocat és un arbre fruiter de tipus tropical, com el nesproner, els quals mostren una bona aclimatació a les nostres terres.
Us els presentem!
Hass és la varietat més apreciada comercialment. És fàcilment distingible per la pell de color morat fosc, amb un relleu granulós. Té la polpa groga i de densitat farinosa. També és la varietat més delicada en quant a fongs, fred i vent.
Els hass són ben gustosos per ells mateixos, una mica de sal i pebre i a gaudir! Si voleu, també ho podeu combinar amb altres ingredients salats.
Bacon El fruit és d’una mida mitjana té la pell llisa i verda, de forma ovoide i la polpa té un color festuc. Quan madura, la pell es manté verda, però s’enfosqueix una mica i la polpa cedeix a la pressió. El seu sabor suau recorda als pinyons. És més resistent a les baixes temperatures.
El més suau al tacte i gust quan està madur. El més aconsellable per combinar amb ingredients dolços. A nosaltres ens encanten els batuts de diferents fruites i amb els nostres alvocats!
Fuerte El fruit és similar al bacon, té una mida mitjana i té la pell de color verd. Solen tenir forma de pera. És un creuament entre varietats mexicana i guatemalteca originaria de Puebla, Méxic. La curiositat del seu nom és que va guanyar-se’l després de resistir una dura gelada durant el 1913 a California. Resistent fins a -3 ºC
A l’hora de degustar-lo, combina tant amb dolç com salat!
Idees per menjar-vos-els aquí!
Quan gaudir-los
La collita s’inicia al novembre-desembre amb la varietat Bacon, la més primerenca, que ja disposa dels primers fruits a punt per madurar. Les altres varietats Fuerte i Hass, encara estan en procés de creixement, i es solen collir al cap d’unes setmanes, sent possible conservar-se’n a l’arbre fins a maig i juny. En general, els alvocats, amb un reg adient, poden mantindre’s a l’arbre mentre estan creixent de pes.
Ara que ja els tens a casa, com conservar-los:
La seva maduració fins al punt òptim es realitza sense l’arbre. Això fa que els fruits es cullin verds. La maduració un cop collits fa que passin uns 7 o 10 dies fins que siguin suficientment tous a la pressió, moment en el qual ja es poden consumir. Si es consumeixen verds, no tindran un gust intens, sinó més semblant a aigualit.
Hi han diferents trucs per a accelerar o frenar la maduració: posant-lo al costat de plàtans, o embolcallant-lo en paper de diari dalt de la nevera s’aconsegueix accelerar aquesta maduració. En canvi, si els conservem a la nevera, podrem allargar la seva maduració fins als 10-15 dies.
2 comentaris
mat · 11 octubre 2012 a les 13:56
Hey!…molt be doncs tenieu 3 varietats de alvocats differents!
a veure qual serà el primer a ferse madur..i m’estava preguntant,
quan triga un arlbre de ells a fer-se productiu?
gracies
salut
mat.
fletxa · 16 octubre 2012 a les 7:16
Hola Mat,
Sembla que els primers alvocats madurs seran el Fuerte, son els que han crescut més ràpid. Respecte a la teva pregunta, un alvocat, després de l’empelt, tarda uns cinc anys a treure el primer alvocat i deu a ser productiu com a tal, així per damunt.
Moltes gràcies per llegir el bloc i salutacions!